Hoe werkt een infrarood paneel?

infrarood paneel groen woonkamer

Werking infraroodpaneel

Hoe werkt infrarood verwarming

Een infraroodpaneel is een elektrische verwarming die werkt op basis van stralingswarmte. Een ir verwarming wordt ook wel hittegolf-of stralingsverwarming genoemd. Net als de zon de aarde verwarmt, verhitten de infrarode warmtestralen de kamer. Dit is een zeer aangename directe warmte. 

Het belangrijkste verschil met een conventionele centrale verwarming is dat infrarood panelen niet de lucht verwarmen, maar de objecten in de kamer. Denk hierbij aan de wanden, vloer en meubels die in de kamer staan. Je hebt daardoor geen ongezonde luchtstromingen door de kamer.

De panelen verdelen de infrarode warmtestralen gelijkmatig over de oppervlakken van de kamer. Het creëert een bijzonder comfortabel en gezond klimaat. 

Infrarood panelen hebben lage aanschafkosten, een grote diversiteit aan ontwerpen en een zeer hoge efficiëntie. Vooral in moderne en goed geïsoleerde woningen brengen infrarood panelen flinke kosten besparingen met zich mee. De ir panelen zijn tevens zeer goed in te zetten in weinig gebruikte kamers.

Gratis Offerte aanvragen

Infrarood warmtepaneel

Of koop infraroodverwarming in onze shop. Snel en professioneel geleverd. Infrarood panelen zijn van Duitse kwaliteit en zuinig in verbruik.

Heb je vragen of wil je meer weten over de zuinige HeatXL infraroodverwarming? Neem contact met ons op. Al jouw vragen worden beantwoord door onze deskundige adviseurs. Wij maken exacte berekening hoeveel geld je per maand of per jaar bespaart met infrarood verwarming.

spiegel in de hal met verwarming

Hoe bereken ik het wattage infraroodverwarming

Met deze gegevens kun je berekenen welk wattage benodigd is. Je kan de volgende richtlijnen als leidraad gebruiken bij het bepalen van het benodigde vermogen:

Buiten muren

1

2

3

4

Goede isolatie

55 Watt/m²

65 Watt/m²

75 Watt/m²

85 Watt/m²

Normale isolatie

75 Watt/m²

85 Watt/m²

95 Watt/m²

105 Watt/m²

Slechte isolatie

95 Watt/m²

105 Watt/m²

115 Watt/m²

125 Watt/m²

Mobiele infrarood verwarming fotostudio
werkplaats mobiele verwarming 2

Lange en korte golf infrarood straling

Verschillende infrarood panelen

Een infrarood paneel sluit je aan op elektriciteit, waarna vervolgens de energie wordt omgezet in warme onschadelijke ir-c straling. Dit zijn de lange golf infrarood straling.

Infrarood stralers met een korte golflengte zijn voor buitenshuis gebruik. Deze ir-a-straling dringt zeer goed door in de lucht en werkt altijd, ongeacht de buiten temperatuur. Je ziet ze vaak als terras verwarmer.

Een infrarood wamtepaneel bereikt een temperatuur van tussen de 60 en 190 graden Celsius. De maximale temperatuur is afhankelijk of het paneel aan de wand of het plafond hangt.

Een ir wandpaneel ligt tussen de 60 en 85 graden Celsius. Dit is niet gevaarlijk, je kan het paneel gewoon aanraken zonder brandwonden of blaren op te lopen.

Een plafonpaneel daarentegen wordt warmer. De temperatuur kan oplopen naar 190 graden Celsius. Daarom mogen plafond panelen nooit aan de wand worden gemonteerd.

Infrarood panelen zijn er verschillende designs, vermogens en afmetingen. Een ir beeldpaneel bijvoorbeeld, dit is net een echt schilderij, totdat je het paneel aanzet en je de heerlijke warme infrarood stralen voelt. Je beseft ineens weer dat het ook een verwarming is. Infrarood panelen zijn gewoonweg eenvoudig toe te passen en een aanvulling op je inrichting!

Wil je liever onopvallende infrarood panelen in je woning? Geen probleem, de panelen zijn eenvoudig en mooi weg te werken aan het plafond of aan de muur. Het voordeel van een ir paneel is namelijk dat ze zeer dun zijn, waardoor ze weinig ruimte in beslag nemen. 

Infrarood paneel is een andere manier van verwarmen. Geen verwarming met radiatoren of vloerverwarming. Wil je ook een warme vloer? Geen probleem, de panelen aan het plafond werken als een vloerverwarming. 

De warme stralen van het plafondpaneel warmen direct de vloer heerlijk op. Esthetisch prachtig en het heeft een zeer goede warmte verdeling. Naast particulieren ook voor bedrijven.

Wil je een offerte aanvragen of contact opnemen met ons? Bel of gebruik het formulier.

schilderij met infrarood paneel boven het bed

De voordelen van een infrarood paneel

Voordelen op een rij

Infrarood paneel heeft veel voordelen. Doordat infrarood panelen heel direct verwarmen levert dit een elektriciteitsbesparing op. De opwarming van de muren in de kamer zorgen namelijk voor een extra stijging in kamer temperatuur van zo’n 2 à 3 graden Celsius. Daardoor kan je gerust de thermostaat lager zetten. Gebruik de hoofdverwarming slim.

Met HeatXL infrarood panelen is het mogelijk om alleen bepaalde zones te verwarmen. Een infrarood paneel heeft namelijk een bereik van ongeveer 3 meter. 

Je hoeft niet gelijk de hele kamer op te warmen. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld in een grote loods of garage werkt, waar alleen een klein gedeelte verwarmd hoeft te worden. Dit scheelt ook weer in de verbruikskosten. 

Dit geldt natuurlijk ook voor in huis. De werkkamer, hobbykamer of kinderkamer hoeven alleen verwarmd te worden wanneer je de ruimte gebruikt. Je gaat zuinig om met de energie door alleen de ruimte te verwarmen waar jij je bevindt. Doordat infrarood verwarming niet de lucht verwarmd maar de objecten in de kamer, kun je daardoor heel gericht verwarmen. 

autos-cuba-infrarood-paneel-foto.jpg

Besparing door infrarood panelen

Snel warm en geld besparen

Heb je goed geïsoleerde muren? De ir panelen werken dan nog beter. Ze hoeven maar even aan te staan om de gewenste kamer temperatuur te bereiken. 

Heb je meerdere wand of plafond panelen? Dan kan je met de Smart Home app ieder paneel apart regelen. Op deze manier ga je zuinig om met de energie, waardoor je iedere maand flink bespaart op de elektriciteitsrekening. 

Naast besparing op onderhouds-, installatie- en verbruikskosten heeft een infrarood paneel een aantal zeer goede eigenschappen, zoals:

Snelle opwarmtijd. Binnen 8 tot 15 minuten is vrijwel direct de gewenste temperatuur bereikt.
Bediening door middel van het Smart Home systeem.

Ir panelen zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten, zodat je ze mooi kan integreren in je kamerontwerp.

Geurloos en geruisloos
De warme ir stralen hebben een ontspannende en verlichtend werking op de mens.

krijtbord in de keuken infraroodpaneel

De verschillende maten van infrarood panelen

Allerlei maten en kleuren

De infrarood warmtepanelen prijs is afhankelijk van de grootte van het ir warmtepaneel en het vermogen. Infrarood verwarming heb je in verschillende maten, grootte en materialen, waardoor de warmtepanelen prijzen ook verschillend zijn. Je hebt al een infrarood warmtepaneel vanaf honderd euro, wat kan oplopen tot duizend euro. 

De aankoopprijs is afhankelijk van welk vermogen je nodig hebt. Wil je het ir paneel gebruiken om de hele woning te verwarmen of alleen een bepaalde ruimte? Voor een kleine ruimte heb je voldoende aan 300 watt. Voor een grote ruimte adviseren we ook een hoger vermogen. 

De verschillen in kwaliteit van infrarood warmtepanelen zijn aanzienlijk. De belangrijke onderdelen van een ir warmtepaneel moeten aan hoge test en keuring eisen voldoen. Denk hierbij aan de warmtegeleider, bekabeling, voorkant paneel, isolatie en ook de thermostaat. 

Alleen op deze manier wordt een lange levensduur gegarandeerd en een consistent hoog rendement bereikt. HeatXL levert alleen hoogwaardige infrarood verwarming. 

Verwarming met schilderij of foto

Bijna alles is mogelijk, vraag nu een offerte aan